Wat is een ergonomische werkplek?

Werk je veel met de computer en heb je veel vermoeidheidsklachten na een werkdag? Dan werk je vast niet op een ergonomische werkplek. Heb je die term wel eens gehoord? Met een ergonomische werkplek kun je veel klachten voorkomen. In het gunstigste geval voorkom je er zelfs ziekteverzuim mee. Maar het allerbelangrijkste is dat een gezonde werkhouding op een ergonomische werkplek je werk een stuk prettiger maakt. Een ergonomische werkplek dwingt je ongemerkt een gezonde werkhouding aan te nemen. Omdat nog niet iedereen ermee bekend is, lijkt het ons verstandig om nog eens uit te leggen wat een ergonomische werkplek is.

Begin met de juiste zithouding

Een goede stoel is één van de belangrijkste onderdelen van de ergonomische werkplek. Met een goede bureaustoel voorkom je veel fysieke klachten. Bovendien word je minder moe als je werkt in een goede en comfortabele stoel. Bij een goede bureaustoel zijn de verschillende onderdelen aan te passen aan je lichaam. Dat is belangrijk omdat iedere persoon anders is. Van een goede bureaustoel zijn de zithoogte, de zitpositie en de hoogte van de rugsteun en armsteunen afzonderlijk in te stellen.

Beeldscherm op de goede plek

We schreven hierboven over de juiste zitpositie. Een goede positionering van je beeldscherm is ook onontbeerlijk. We hoeven hierbij hopelijk niet uit te leggen dat werken met een laptop geen onderdeel is van ergonomisch werken. Want, ter voorkoming van pijnlijke ogen en nekklachten moet je beeldscherm op de juiste hoogte staan. Plaats je beeldscherm dus op ooghoogte en op ongeveer 80 cm van je af. Als je je arm recht vooruit strekt en je kunt net het scherm aanraken, dan staat het scherm op de juiste afstand. De bovenrand van de monitor dient dan op ooghoogte te staan.

Toetsenbord en muis medebepalend voor je zithouding

Vrijwel iedereen vergeet het belang van een goede positie van het toetsenbord en muis op de werkplek. Wist je dat deze ‘tools’ in grote mate bepalen hoe je achter je computer zit? Belangrijk is dat je muis en toetsenbord niet te ver weg liggen. Je moet je ellebogen en polsen in één lijn kunnen houden tijdens je werk. Zo voorkom je vermoeidheid en lichamelijke klachten.

Verlichting en klimaat

Een deugdelijke ergonomische werkplek bestaat uit meer dan alleen het correct afstellen van je stoel en je werkhouding. Goede verlichting en een gezonde klimaatbeheersing bepalen ook in grote mate of je ‘lekker’ kunt werken. Werk je in een kantooromgeving? Dan is ergonomisch werken meestal redelijk tot goed geregeld. Onze ervaring is daarentegen dat zzp’ers daar aanzienlijk minder aandacht aan besteden. En dat terwijl deze groep vaak niet goed is voorbereid (lees: verzekerd) op mogelijke uitval door ziekte of lichamelijke klachten.

Ergonomische accessoires maken het werkzame leven aangenamer

Om de ideale werkhouding te creëren, kan het nodig zijn om gebruik te maken van ergonomische accessoires. Een voorbeeld daarvan is de voetensteun voor onder het bureau. Maar er is ook een monitorarm waarmee je je beeldscherm op de perfecte positie kunt afstellen. Er zijn nog veel meer ergonomische accessoires voor werkplekken verkrijgbaar. Bij een specialist in ergonomische werkplekken kun je kijken wat je allemaal kunt doen om de juiste werkhouding voor je te bepalen.