Hoe voorkomt u een datalek?

Door de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren vindt vandaag de dag alles online plaats. Al onze gegevens zijn op verschillende software opgeslagen. Wanneer er een lek ontstaat in deze gegevens, zijn we ineens heel kwetsbaar. Of het nu gaat om persoonlijke gegevens of bedrijfsgegevens, u wilt niet dat deze openbaar worden gemaakt. Daarom is het belangrijk om vooraf maatregelen te treffen, zodat u een datalek kunt voorkomen. Wij geven u tips om dit te realiseren.

Tip 1: Het in kaart brengen van gegevensstromen

Het in kaart brengen van de gegevensstromen binnen uw organisatie geeft u een beeld van de verwerkingsprocessen van persoonsgegevens. Hiermee ziet u waar mogelijke risico’s zijn op een datalek. Het is hierbij belangrijk dat u ook de papieren gegevens meeneemt.

Tip 2: Encryptie

Met encryptie kunt u gegevens versleuteld opslaan en delen. Alleen mensen met de juiste sleutel hebben toegang om deze berichten te zien of bewerken. Encryptie verkleint niet alleen de kans op een datalek, maar zorgt er ook voor dat de data veilig is wanneer er toch een datalek plaatsvindt.

Tip 3: Geen onnodige gegevens verzamelen

Organisaties bewaren vaak enorm veel gegevens die zij niet gebruiken. Het is beter om deze onnodige gegevens te vernietigen. Hoe minder gegevens u bewaart, hoe kleiner de kans dat er data lekt.

Tip 4: Goede beveiliging

Tot slot is het belangrijk dat u gebruik maakt van goede technische oplossingen om uw data te beveiligen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan:

  • goede securitysoftware
  • firewall
  • beveiliging voor draadloos netwerk

Door het toepassen van goede technolische beveiliging, beschermt u de persoonsgegevens en kunt u een datalek voorkomen.

Mocht u meer tips willen voor het voorkomen van een datalek? Neemt u dan contact met ons op via ons contactformulier.